Wellness

Μελέτη: τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία

nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group nails wellness ευτυχία υγεία χρήματα πλούτος έρευνα ζωή ικανοποίηση επίπεδα ευτυχίας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επιστήμονες λένε ότι ο πλούτος δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια ικανοποιητική ζωή. Για το αν τα χρήματα μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους ή όχι, είναι κάτι που συζητιέται εδώ και πολλές δεκαετίες. Τώρα, οι ερευνητές λένε πως ο πλούτος δεν σηματοδοτεί την ευτυχία.

Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους; Όπως σημειώνεται στη Daily Mail οι ερευνητές λένε ότι δεν έχει και τόση σημασία για το αν ο τραπεζικός μας λογαριασμός είναι γεμάτος.

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία

Στη μελέτη συμμετείχαν 3000 άνθρωποι από τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 36% είχαν λίγα χρήματα. Παρόλο που η οικονομική τους κατάσταση ήταν μέτρια, ανέφεραν πως τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους ήταν υψηλά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή ήταν 6,8.

“Η ισχυρή συσχέτιση που παρατηρείται συχνά μεταξύ εισοδήματος και ικανοποίησης από τη ζωή δεν είναι καθολική. Αποδεικνύεται ότι ο πλούτος – όπως δημιουργείται από τις βιομηχανικές οικονομίες- δεν απαιτείται για να έχουν οι άνθρωποι ευτυχισμένες ζωές”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Victoria Reyes-Garcia.

nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group wellness υγεία χαρά πλούτος ικανοποίηση ζωή χρήματα ευτυχία

Μέχρι τώρα, η οικονομική ανάπτυξη θεωρούνταν ένας σίγουρος τρόπος για την αύξηση της ευημερίας των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Για πολύ καιρό θεωρούσαμε και πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με υψηλό εισόδημα, τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος. Ωστόσο, τα πορίσματα της νέας μελέτης αμφισβήτησαν αυτήν την καθολική σύνδεση.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ορισμένες κοινωνίες μπορούν να έχουν μία πραγματικά ευχάριστη και ικανοποιητική ζωή, χωρίς τον υλικό πλούτο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη, η πνευματικότητα και η σχέση με τη φύση, είναι μεταξύ των παραγόντων, οι οποίοι συσχετίζονται με την ευτυχία.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να στρέφουμε το βλέμμα μας, σε πράγματα που προάγουν όντως την ευτυχία μας. Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την “κρίση της βιωσιμότητας” και να μην μηδενίζουμε αλλά ούτε και να εξυψώνουμε σημαντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ευτυχία μας.

Σχετικά: Γιατί αξίζει να βλέπεις τη ζωή θετικά;