Πρόκειται για ένα συνηθισμένο μοτίβο, με βάση το οποίο, μετά την κατανάλωση αλμυρού, επιθυμούμε να φάμε κάτι γλυκό. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος, ο οποίος κρύβεται πίσω από αυτήν την επιθυμία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι που επιθυμούμε κάτι γλυκό μετά το αλμυρό είναι αρκετοί και όχι μόνο ένας. Πάμε να τους δούμε!
Λόγος Νο1: δεν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες
Όπως σημειώνεται στη Daily Mail, η διαιτολόγος Rachel Richardson, εξηγεί ότι η μη επαρκή κατανάλωση υδατανθράκων μας οδηγεί στην επιθυμία να φάμε κάτι γλυκό. Χωρίς τους υδατάνθρακες, δημιουργείται μια έντονη λαχτάρα για γλυκά. Η χαμηλή λήψη υδατανθράκων, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν τα δικά τους θρεπτικά συστατικά, οδηγεί σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε πιο έντονη επιθυμία για ζάχαρη.
Λόγος Νο2: ανεπάρκεια σε βιταμίνες
Ακόμη ένας λόγος, ο οποίος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την επιθυμία είναι η έλλειψη σε βιταμίνες όπως μαγνήσιο, σίδηρος, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Το μαγνήσιο βοηθάει στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και οδηγούμαστε σε λαχτάρα για γλυκό.
Λόγος Νο3: συναισθηματική δυσφορία
Μετά την κατανάλωση ενός γευστικού επιδορπίου, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Οι γλυκές τροφές ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο ονομάζεται μεσολιμβικό σύστημα ντοπαμίνης. Αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τους νευρώνες να απελευθερώσουν ντοπαμίνη. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια θετική εμπειρία, η οποία ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά. Δηλαδή της κατανάλωσης γλυκού μετά το αλμυρό.
Συγκεκριμένα η διαιτολόγος Allyson Brigham εξηγεί: “Ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη συνδέονται με τη διάθεση. Τα γλυκά μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, δημιουργώντας ένα αίσθημα χαράς και χαλάρωσης. Έτσι εξηγείται, ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα γλυκά ως μια μορφή ανταμοιβής ή παρηγοριάς στο τέλος της ημέρας”.
Το άγχος και η συναισθηματική δυσφορία, οδηγούν στην λαχτάρα για επιδόρπιο, καθώς η απελευθέρωση της σεροτονίνης μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.
Σχετικά: Γιατί θες σοκολάτα όταν αγχώνεσαι;
Λόγος Νο4: κακιά συνήθεια
Η επανειλημμένη κατανάλωση ζάχαρης, κάνει τον εγκέφαλο να χτίζει μια ανοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτεί περισσότερα γλυκά. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει γρήγορα και εύκολα την ντοπαμίνη και σεροτονίνη που έχει ανάγκη.
“Με την πάροδο του χρόνου, το να τρώμε κάτι γλυκό μετά το δείπνο μπορεί να γίνει μια συνήθεια. Ο εγκέφαλος σχηματίζει συσχετισμούς και το σώμα αντιλαμβάνεται αυτή τη γλυκιά λιχουδιά, ως μέρος της βραδινής ρουτίνας”, σημειώνει η Brigham.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ένα τέτοιο μοτίβο, δεν είναι καλό για την υγεία μας, καθώς αυτές οι συνήθειες έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία και άλλες παθήσεις. Προτείνουν μια ισορροπημένη διατροφή πλήρη σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Ενώ συστήνουν την αντικατάσταση του γλυκού με γιαούρτι και φρούτα ή με βούτυρο αμυγδάλου. Εκτός του ότι περιέχουν λίγη ζάχαρη και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Σχετικά: Ο λόγος που θες σοκολάτα πριν την περίοδο έχει επιστημονική εξήγηση