Diet

Vegetarian: κάποιοι το έχουν στο DNA τους σύμφωνα με έρευνα

vegetarian vegetables diet wellness beauty health healthy lifestyle evgenikos foyp nails 4 you blog manicure pedicure χορτοφάγος υγεία διατροφή ομορφιά περιποίηση νύχια άκρα σώμα καθαρή τροφή φρούτα λαχανικά οργανισμός DNA

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να είσαι vegetarian μπορεί να είναι γραμμένο στο DNA σου. Ειδικότερα, οι ερευνητές είδαν ότι σε κάποιους ανθρώπους υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με το πόσο καλά μπορούν να τηρήσουν έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και σύμφωνα με τα ευρήματα η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές μας επιλογές.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 5.000 vegetarian, τα δεδομένα των οποίων συγκρίθηκαν με 300.000 δεδομένα ανθρώπων, οι οποίοι κατανάλωναν κρέας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στους vegetarian υπάρχουν 3 γονίδια που ταυτίζονται έντονα με την χορτοφαγία και άλλα 31 δυνητικά γονίδια τα οποία ταυτίζονται εξίσου με την χορτοφαγική διατροφή.

Στην γενετική ανάλυση είδαν ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικές παραλλαγές αυτών των γονιδίων σε σχέση με τους μη χορτοφάγους. Οι ερευνητές όπως σημειώνεται στο CNN, εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο που κάποιοι οργανισμοί επεξεργάζονται τα λιπίδια ή τα λίπη.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University, Dr Nabeel Yaseen λέει: “Μπορούμε να πούμε ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη χορτοφαγία και ότι μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά πιο κατάλληλοι για χορτοφαγική διατροφή σε σχέση με άλλους. Πολλά από τα γονίδια που βρέθηκαν ότι σχετίζονται με την χορτοφαγία έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Τα φυτά και το κρέας διαφέρουν ως προς την πολυπλοκότητα των λιπιδίων τους, επομένως μερικοί άνθρωποι χρειάζονται γενετικά κάποια λιπίδια που προσφέρει το κρέας.

Υποθέτουμε ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με γενετικές διαφορές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και πώς επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα”, καταλήγει.

Ο Dr Jose Ordovas, διευθυντής διατροφής και γονιδιωματικής και καθηγητής διατροφής και γενετικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, είπε: “Η μελέτη υπογραμμίζει την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ των γονιδίων μας και των διατροφικών μας επιλογών, υποδηλώνοντας ότι στο μέλλον, θα μπορούσαμε να έχουμε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις, με βάση τις γενετικές μας προδιαθέσεις”.

Όπως φαίνεται η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές μας προτιμήσεις. Οι γενετικές παραλλαγές σε σχέση με την χορτοφαγία, υποδηλώνουν μία βιολογική βάση για την διατροφική μας επιλογή, ανεξάρτητα από πολιτισμικές, ηθικές ή περιβαλλοντικές αξίες και πιστεύω.

Σχετικά: Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε το βάρος μας;