Franchisor News

Περιποίηση άκρων: Η προσιτή πολυτέλεια που αντέχει στην κρίση

Ανθεκτικές στις κρίσεις αποδεικνύονται διαχρονικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της περιποίησης των άκρων, τα γνωστά σε όλους nail salons, και ιδιαίτερα εκείνα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου συστήματος franchise.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας για την ανάπτυξη του franchising στην ελληνική αγορά που δημοσιεύεται στον ετήσιο οδηγό Πανόραμα Franchise 2020 ο κλάδος της Προσωπικής Φροντίδας συνέχισε την αυξητική του πορεία και το 2019. Μια αύξηση που οφείλεται και στα Κέντρα Αισθητικής που παρουσίασαν αύξηση 30,4% σε σχέση με το 2018 συμβάλλοντας στη δυναμική της αγοράς.

Η περιποίηση των άκρων, το μανικιούρ και το πεντικιούρ και οι υπηρεσίες ομορφιάς, αποτελεί μία προσιτή πολυτέλεια, που μπορεί να «αντέξει» η τσέπη της κάθε γυναίκας, η οποία θα απολαύσει το αποτέλεσμα για πολλές μέρες δείχνοντας πάντα… όμορφη και περιποιημένη.

Στην μετά την καραντίνα εποχή

Η ανάπτυξη του κλάδου της περιποίησης των άκρων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε εξαιρετικά υψηλή. Αυτή η δυναμική φαίνεται να συνεχίζει και στην μετά την… καραντίνα εποχή.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ελλάδας Λεοντίεβα, εκπροσώπου της ανερχόμενης αλυσίδας franchise Nails 4 you: «Τα καταστήματά μας ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου και το τηλεφωνικό μας κέντρο δεν προλαβαίνει να κλείνει ραντεβού. Είμαστε ήδη κλεισμένοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

To Nails 4 you είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αλυσίδες franchise του κλάδου. Μέσα σε έναν χρόνο από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος, το 2018, ήρθε το δεύτερο κατάστημα και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το δίκτυο έχει φτάσει ήδη τα δεκατρία καταστήματα, στην Αθήνα και την επαρχία, παρουσιάζοντας έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ετοιμάζει το άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος franchise εντός Αττικής.

Η εμπειρία της οικονομικής κρίσης του 2008

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο κλάδος επέδειξε μεγάλες αντοχές την περίοδο της οικονομικής ύφεσης του 2008. Το 2011 η συνιδιοκτήτρια του δικτύου Fairy Nails, Μαρία Μαΐλη, δήλωνε στο tovima.gr ότι παρά την κρίση, που είχε ξεκινήσει πριν από λίγα χρόνια, δεν είχε παρατηρηθεί «ανησυχητική μείωση» στην κίνηση των καταστημάτων, καθώς όπως σχολίαζε η ίδια: «Οι γυναίκες κάνουν οικονομία σε άλλα πράγματα, αλλά κρατούν αυτή την “πολυτέλεια”».

Η συγκεκριμένη άποψη ευθυγραμμίζεται με τη θέση που διατύπωσε στο βιβλίο του «Trading Up» ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μάικλ Σιλβερστάιν, σύμφωνα με την οποία η  μεσαία τάξη είναι διατεθειμένη να «στερηθεί» κάποια πράγματα προκειμένου να απολαύσει την πολυτέλεια σε κάποια άλλα.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το franchising;

Είναι πολύ πιθανό ότι κρίση θα προκαλέσει το κλείσιμο πολλών συνοικιακών επιχειρήσεων που δεν παρουσιάζουν τις αντοχές ενός μεγάλου και καλά οργανωμένου δικτύου. Για παράδειγμα, οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 δημιουργούν νέες, αυξημένες ανάγκες οργάνωσης, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις.

«Λίγο πριν ανοίξουν ξανά οι πόρτες των καταστημάτων μας, τρέχουμε για να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση και να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα πρόληψης και προστασίας», ανέφερε στο Franchise Success η κ. Λεοντίεβα των Nails 4 you .

Ένα οργανωμένο σύστημα franchise είναι σε θέση να προσφέρει στα μέλη του δικτύου του όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και τεχνογνωσία, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των καταστημάτων τους απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τις εργαζόμενες και τις πελάτισσές τους.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο κλάδος της ομορφιάς και της περιποίησης των άκρων σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει η ένταξη σε ένα δίκτυο franchise και τη χαμηλή αρχική επένδυση που απαιτείται σε αρκετές από τις επιχειρηματικές προτάσεις του χώρου, ελκύουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων franchisees και αναδεικνύουν τον κλάδο ως προνομιακή επιλογή για τους επιχειρηματίες – επενδυτές.