Diet, Gym, Wellness

5 πρωινές συνήθειες που μας χαρίζουν ζωή

υγιεινός τρόπος ζωής, υγεία, wellness, motivation, κίνητρο, δαμάσκηνα, ύπνος, φίλοι, κινηση, gym,exercise, wellness, ζωή, ζω περισσότερο, healthy habbits, Καφές, τσάι, coffee, tea, καλημέρα, morning routine

Άραγε μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και ποιοτικά, αν υιοθετήσουμε τις σωστές συνήθειες; Ο συγγραφέας και ερευνητής Dan Buettner, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα μέρη με τους ανθρώπους που ζουν περισσότερο, βρήκε 4 κοινούς παρονομαστές, οι οποίοι φαίνεται να μας χαρίζουν μακροζωία.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των περιοχών ήταν και η Ελλάδα και συγκεκριμένα το νησί της Ικαρίας. Άλλες περιοχές, στις οποίες οι άνθρωποι ζουν αρκετά χρόνια είναι η Σαρδηνία, Κόστα Ρίκα, Καλιφόρνια, Ιαπωνία.

Να βρούμε το ikigai μας

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την ιαπωνική ιδέα, το ikigai είναι αυτό που πυροδοτεί την ψυχή μας και συνδέεται με τη μακροζωία μας. Θα λέγαμε είναι το κίνητρο, το οποίο μας σηκώνει από το κρεβάτι. Ο Buettner λέει πως κάτι κοινό που παρατήρησε μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν περισσότερο, είναι το δυνατό κίνητρο.

Να μην παραλείπουμε το υγιεινό πρωινό – φυσικό χυμό δαμάσκηνο

υγιεινός τρόπος ζωής, υγεία, wellness, motivation, κίνητρο, δαμάσκηνα, ύπνος, φίλοι, κινηση, gym,exercise, wellness, ζωή, ζω περισσότερο, healthy habbits, Καφές, τσάι, coffee, tea, καλημέρα, morning routine

Μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με μια καλή ζωή. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η έκφραση “good food-good mood”. Ο Buettner λέει πως “ο χυμός δαμάσκηνο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη”. Η κατανάλωση φυσικού χυμού δαμάσκηνο ήταν ένα από τα κοινά των ανθρώπων που ζουν περισσότερο.

Να απολαμβάνουμε τον πρωινό μας καφέ ή το ρόφημά μας

O Buettner λέει πως μια κούπα καφέ ή η κατανάλωση του πρωινού σου ροφήματος όπως το τσάι, καλό είναι να είναι μια διαδικασία απόλαυσης και όχι κάτι μηχανικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η κατανάλωση καφέ τόσο με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν μιλάμε για latte καφέ με μπόλικες κουταλιές ζάχαρης και με πλήρες γάλα. Αλλά για καφέ με φυτικό γάλα και κάποιο είδος γλυκαντικού.

Να κάνουμε πρωινή γυμναστική διάρκειας 20 λεπτών

Τα 20 λεπτά θεωρείται ένας καλός χρόνος πρωινής εκγύμνασης, ο οποίος μας αναζωογονεί και μας ενδυναμώνει. Αυτή η πρωινή γυμναστική θα μπορούσε να είναι το περπάτημα, το ποδήλατο ή κάποιο μικρό πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Να είμαστε καλοπροέραιτοι και ευγενικοί

Ο Buettner λέει πως τόσο η ευγένεια όσο και η αγένεια επιστρέφουν σε εμάς. Όταν ξυπνάμε και βγαίνουμε στον έξω κόσμο, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με θετικότητα και ηρεμία. Αυτή η ενέργεια μεταδίδεται και το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι αυτή η συμπεριφορά να επιστρέψει σε εμάς.

Η κοινωνικοποίηση, η επαφή με άλλους ανθρώπους και ο διαμοιρασμός ερεθισμάτων είναι ζωτικής σημασίας, αρκεί αυτές οι συναντήσεις να γίνονται με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτό ήταν ακόμη ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζουν περισσότερο.

Για το τέλος ο Buettner σημειώνει πως για να ξεκινήσουμε όλα τα ανωτέρω, καλό θα ήταν να αρχίσουμε από τα απλά.

Ποια είναι αυτά τα απλά;

  • Να αποδεχτούμε τον εαυτό μας
  • Να είμαστε συνεπείς και συνδεδεμένοι με το πλάνο μας
  • Να βρίσκουμε τη χαρά στα μικρά πράγματα
  • Να είμαστε παρόντες σε ό,τι μας συμβαίνει

Διάβασε επίσης: 4 Wellness Tips για ψυχική και σωματική ισορροπία