Η γυμναστική με παρέα ή αλλιώς κοινωνική υποστήριξη μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει στον τομέα της εκγύμνασης. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2017 στο Nature Communication έδειξε ότι η κοινωνική γυμναστική είναι μεταδοτική!
Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο δρομείς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από δεδομένα, όπως φυσική κατάσταση των δρομέων, γεωγραφική τοποθεσία, social media, καθημερινά μοτίβα τρεξίματος, παλμό, διάρκεια και θερμίδες που καίγονταν στο τρέξιμο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερους δρομείς γνώριζαν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο έβγαιναν έξω για τρέξιμο. Ενώ μεταξύ άλλων σημείωσαν πως η άσκηση με έναν φίλο ενισχύει την ένταση των προπονήσεων μας!
“Η έναρξη της άσκησης είναι εύκολη-το δύσκολο κομμάτι, είναι να συνεχίσεις. Ένας από τους προγνωστικούς παράγοντες επιτυχίας όσον αφορά την επιμονή στην άσκηση είναι η υποστήριξη των άλλων”, δήλωσε ο καθηγητής κινησιολογίας και φυσικής αγωγής Hirofumi Tanaka στο everydayhealth.
Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής με παρέα;
Μένουμε αφοσιωμένοι στον στόχο
Έρευνες έχουν δείξει πως περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που ξεκινούν γυμναστική μόνοι τους, τα έχουν παρατήσει. Ο καθηγητής Tanaka λέει πως η υποστήριξη από τους φίλους ή τους εν δυνάμει φίλους που θα γνωρίσουμε στις προπονήσεις, παρέχει μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσουμε, αλλά και αφοσίωση στην τήρηση των στόχων της προπόνησης.
Δεν τα παρατάμε και το παλεύουμε περισσότερο
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology, η συναισθηματική υποστήριξη κάποιου που εμπιστευόμαστε μας κάνει κατά μια έννοια πιο ισχυρούς και μας δίνει μια ώθηση να τα καταφέρουμε καλύτερα και πιο ειλικρινά.
Γινόμαστε όλο και καλύτεροι
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Sport, Exercise and Performance Psychology, έδειξε ότι οι αθλητές σκυταλοδρομίας οι οποίοι δεν είχαν άριστες επιδόσεις, όταν κλήθηκαν να προπονηθούν ως μέλη μιας ομάδας, τα πήγαν εξαιρετικά. Η ψυχολογική θεωρία Kohler, με βάση την οποία τα κίνητρα αυξάνονται μεταξύ των ατόμων που προπονούνται μαζί, φαίνεται να ισχύει.
Το ίδιο έγινε και σε αθλούμενους, οι οποίοι έκαναν ασκήσεις δύναμης. Ειδικότερα όταν οι αθλούμενοι έκαναν την άσκηση της σανίδας μόνοι τους, δεν καθόντουσαν πολύ ώρα, σε σύγκριση με όταν την έκαναν με παρέα.
Μειώνεται το άγχος μας
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Osteopathic Medicine, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι γυμναζόντουσαν με παρέα ανέφεραν μείωση 26% στα αντιληπτά επίπεδα στρες σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι γυμναζόντουσαν μόνοι. Οι ερευνητές σημείωσαν πως η γυμναστική με φίλο ή μόνοι, είναι πολύ ευεργετική για τη μείωση του άγχους, καθώς το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες και η διάθεσή μας ανεβαίνει.
Ζούμε περισσότερο
Η κοινωνική γυμναστική μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία. Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, τα άτομα που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα, με περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έζησαν περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο από εκείνους που γυμναζόντουσαν μόνοι τους.
Διάβασε επίσης: Περπάτημα: 5 οφέλη για την υγεία (σύμφωνα με το Harvard)