Ο ενεργός τρόπος ζωής, η ενυδάτωση, η καλή διατροφή και η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος έχουν συνδυαστεί με την μακροζωία. Η επιστήμη, διερευνώντας μια σειρά από τρόφιμα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν 4 τροφές, οι οποίες προάγουν την υγεία μας και μας χαρίζουν χρόνια. Ποιες είναι αυτές;
Οι 4 τροφές που χαρίζουν μακροζωία σύμφωνα με την επιστήμη
Λιπαρά ψάρια
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, τα λιπαρά ψάρια είναι η ιδανική τροφή για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μας προστατεύουν από νευρολογικές ασθένειες και προλαμβάνουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοιου είδους παθήσεις και ασθένειες.
Ξηροί καρποί
Για τους ανάλατους ξηρούς καρπούς θα έχεις ακούσει πολλές φορές. Σύμφωνα με τα ευρήματα από 2 μεγάλες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, οι άνθρωποι, οι οποίοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι.
Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και προβλήματα στο αναπνευστικό. Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα περίφημα super foods λόγω των θρεπτικών τους συστατικών. Έχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ακόρεστα λιπαρά, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά.
Φασόλια
Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό National Library of Medicine, και συμμετείχαν σε αυτή άτομα άνω των 70 ετών, για κάθε δύο κουταλιές φασόλια που κατανάλωναν, μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%. Αν και τα φασόλια είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στον οργανισμό.
Τροφές ολικής αλέσεως
Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Λόγω των σύνθετων υδατανθράκων μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και προσφέρουν επαρκή ενέργεια.
Ειδικότερα, με βάση έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Harvard H. Chan School of Public Health, οι άνθρωποι οι οποίοι έτρωγαν τρόφιμα ολικής αλέσεως είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες και 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.
Σχετικά: