Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν μια καλή ή και περισσότερες καλές συνήθειες, είναι πιο εύκολο να λένε όχι σε αμαρτωλούς πειρασμούς, να επιλέγουν με σύνεση και να έχουν καλλιεργήσει το αίσθημα της θέλησης πολύ έντονα. Ποια βήματα χρειάζεται να κάνουμε και εμείς, για να ακολουθήσουμε το λαμπρό τους παράδειγμα;
Η οικοδόμηση καλών συνηθειών απαιτεί προσπάθεια και διορατικότητα. Η επιστήμη, μας δείχνει τον δρόμο και μας λέει ότι χρειάζονται 4 απλά βήματα. Ποια είναι αυτά;
Θέτουμε συγκεκριμένο στόχο σε λεπτομερές πλάνο
Ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε έναν στόχο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι θα διαβάσω ισπανικά, από το να λέμε θα διαβάζω ισπανικά για μισή ώρα την ημέρα κάθε απόγευμα.
Η δομή σε ένα πρόγραμμα, βοηθάει τον εγκέφαλο να ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές. Η ύπαρξη πολύ συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι βασίζονται σε ένα λεπτομερές σχέδιο οδηγούν στον δρόμο της επίτευξης. Αυτό ήταν το πόρισμα έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό APA PsycNet. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει δικαιολογία αναβολής, ενώ ταυτόχρονα θέτουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση δράσης.
Συνδέουμε τον στόχο μας με θετικά ερεθίσματα
Όταν ξεκινάμε την οικοδόμηση μιας καλής συνήθειας, χρειαζόμαστε ενέργεια, κίνητρο και θετικό πρόσημο. Για να μην είναι προσωρινά τα αποτελέσματά μας, κατά τη διάρκεια χτισίματος αυτής της συνήθειας, χρειάζεται να συνδέουμε τον στόχο μας με θετικά ερεθίσματα.
Για παράδειγμα ο στόχος είναι να αποφεύγω να τρώω ανθυγιεινά το πρωί και να φτιάχνω smoothies. Κατά τη διάρκεια που βρίσκομαι στην κουζίνα, ακούω την αγαπημένη μου μουσική. Μου φτιάχνω ατμόσφαιρα που με ικανοποιεί και με παρακινεί, να συνεχίζω.
Ενισχύουμε την ευελιξία μας
Κατά τη διάρκεια αυτού του δρόμου, ίσως πέσουμε στη λούπα της ρουτίνας. Αφού οικειοποιηθούμε την έννοια του συγκεκριμένου στόχου, σε ένα λεπτομερές πρόγραμμα, έρχεται εκείνη η ώρα, που χρειαζόμαστε εναλλαγή.
Για παράδειγμα, αν διάβαζα ισπανικά κάθε απόγευμα, για μισή ώρα, ίσως να χρειαστεί να ανακατέψουμε την τράπουλα, και να αλλάξουμε την ώρα του διαβάσματος. Αν η ρουτίνα μας γίνει πολύ εύθραυστη, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ποτέ ο στόχος, καθώς δεν θα την ακολουθούμε πλέον. Για αυτό, όταν νιώθουμε την πλήξη να μας πνίγει, αλλάζουμε λίγο τα δεδομένα. Τόσο ώστε να μπορούμε να τα ακολουθούμε.
Βρίσκουμε τον σωστό σύμμαχο – κοινωνική υποστήριξη
Η κοινωνική υποστήριξη έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι στην υλοποίηση ενός στόχου και στην οικοδόμηση μιας καλής συνήθειας. Επειδή τα αποθέματα της ενέργειάς μας, μπορεί κάποιες μέρες να είναι μειωμένα, χρειαζόμαστε πλάι μας τον σωστό άνθρωπο.
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο APA PsycNet, επηρεαζόμαστε έντονα από τις κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων με τους οποίους κάνουμε παρέα. Για παράδειγμα, αν έχουμε βάλει στόχο να τρέχουμε ή να περπατάμε, θα ήταν σοφότερο να γίνουμε μέλη ενός συλλόγου, στον οποίο θα βρίσκονται άνθρωποι με το ίδιο κοινό σημείο αναφοράς με εμάς, από το να το κάνουμε με έναν φίλο, που δεν τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ αυτή η δραστηριότητα. Οι καλές συνήθειες είναι μεταδοτικές, και όπως σημειώνεται στην έρευνα η μίμησή τους, μπορεί να μας βελτιώσει!