Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη ερεθίσματα. Ο εγκέφαλός μας είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί από αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε. “Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ξεκούραση, επισκευή και αποκατάσταση”, υπογραμμίζει η Victoria Garfierld, καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, όπως σημειώνεται στο CNN.
Η Garfield, η οποία ασχολείται πάνω από μία δεκαετία με τον εγκέφαλο και τον ύπνο, προέβη μαζί με την ερευνητική της ομάδα σε μια μεγάλη μελέτη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που μπορεί να “αποσυνδέσει” για λίγο τον εγκέφαλό μας και με ποιον τρόπο, ο ύπνος συμβάλλει στην ξεκούραση του. Βρήκαν ότι 3 τρόποι, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ξεκούραση μας.
Ρουτίνα ύπνου 7 ωρών
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health, αποκάλυψε πως οι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου το πολύ. Ο ύπνος να πραγματοποιείται κατά τις βραδινές ώρες και κάθε βράδυ να υπάρχει μια συνέπεια ως προς την ώρα που θα ξαπλώσουμε. Αυτή η ρουτίνα βοηθάει πάρα πολύ τον εγκέφαλό μας και στην πραγματικότητα τον ξεκουράζει.
“Η γνωστική λειτουργία θα βελτιωθεί. Θα νιώσετε καλύτερα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να αναγεννηθούν και να ανανεωθούν”, λέει συγκεκριμένα η Garfield.
“Ο ποιοτικός και σωστός ύπνος είναι σημαντικός για το σώμα μας και για τον εγκέφαλό μας, ειδικά όσο μεγαλώνουμε”, συνεχίζει η Garfield, ενώ εξηγεί ότι ο ελάχιστος ή πολύ ύπνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων όπως διαβήτη, αρτηριακή πίεση, άγχος, κατάθλιψη και άνοια.
H Garfield προτείνει μια ρουτίνα ύπνου, η οποία μπορεί να μας φαίνεται περίεργη ή δύσκολη, όμως είναι αυτό που έχει ανάγκη ο εγκέφαλός μας για να ξεκουράζεται. Ενώ σημειώνει πως έστω και αν νιώθουμε καλά με λίγες ώρες ύπνου, οι συνέπειες θα συσσωρευτούν μελλοντικά, μεταξύ των οποίων είναι η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
Μικρή σιέστα ή αλλιώς power naps μέσα στην ημέρα
“Μέχρι 30 λεπτά ύπνου, είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Κυριολεκτικά ο εγκέφαλος κάνει διάλειμμα”, λέει η Garfield. Τα power naps και τα μικρά διαλείμματα ύπνου, δημιουργούν αμφίσημες καταστάσεις στην ερευνητική κοινότητα, καθώς άλλοτε έχουν κατηγορηθεί και άλλοτε έχουν συστηθεί ως καλή μέθοδο ξεκούρασης.
Η ερευνητική ομάδα της Garfield, έπειτα από τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 35.000 ενήλικες, βρήκε ότι έως και 30 λεπτά ύπνου μέσα στην ημέρα λειτουργούν ευεργετικά για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Κάνουμε κάτι “ανόητο” – διασκεδαστικό
Η Garfierld εξηγεί πως ο εγκέφαλός μας έχει πραγματική ανάγκη από κάτι σχεδόν “ανόητο”. Το να αθληθούμε ή να κάνουμε διαλογισμό, απαιτούν σκέψη και συγκέντρωση, πράγμα που οδηγεί τον εγκέφαλο σε λειτουργία πλήρης δραστηριότητας. Η βόλτα στη φύση, χωρίς να σκεφτόμαστε πολλά πράγματα, το άκουσμα αγαπημένης μουσικής και γενικά κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι αυτά που πραγματικά κάνουν τον εγκέφαλο ανάλαφρο και ανέμελο.
Σχετικά: