Σε περίπτωση που φέτος το καλοκαίρι θα κάνεις ένα υπερατλαντικό ταξίδι, αρχικά να περάσεις υπέροχα και να το ευχαριστηθεί η ψυχή σου. Εμείς είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε 4 healthy tips για όση ώρα θα είσαι στο αεροπλάνο!
Ειδικότερα, ο γιατρός και διευθυντής του Pall Mall Medical στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρεται, στη Daily Mail, δίνει 4 healthy tips για όση ώρα βρισκόμαστε μέσα στο αεροπλάνο, σε μια προσπάθεια να κάνει το ταξίδι μας πιο εύκολο και πιο υποφερτό!
Το αεροπλάνο προκαλεί αφυδάτωση: τι κάνω;
“Τα αεροπλάνα μπορούν να μας αφυδατώσουν επειδή στην καμπίνα κυκλοφορεί ο μισός αέρας, ενώ όταν βρισκόμαστε σε μεγαλύτερο υψόμετρο δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υγρασία. Μπορούμε να φάμε κάτι ελαφρύ όπως σαλάτα και φρούτα. Αποφεύγουμε τα αλμυρά και fast food ειδικά πριν πετάξουμε, καθώς αυτό θα μας προκαλέσει φούσκωμα και θα εντείνει την αφυδάτωση”, λέει ο Dr Tang.
Ενώ εξηγεί πως καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα αλκοολούχα ποτά και τον καφέ, διότι ενισχύουν την αφυδάτωση. Μας παροτρύνει να πίνουμε νερό και φυσικούς χυμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουμε ενυδατωμένοι και υγιείς.
Πώς θα καταφέρω με τον ύπνο;
To jet-lag μετά από ένα υπερατλαντικό ταξίδι είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο σταθερός μας ύπνος. Τι προτείνει ο Dr Tang;
“Η έκθεση στο φως είναι απίστευτα σημαντική για τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός μας. Όταν έξω είναι σκοτεινά, είναι πιθανό να κοιμηθούμε. Αν ταξιδεύουμε δυτικά προς τη Νότια Αμερική ή ΗΠΑ, θα πρέπει να αναζητήσουμε φως το βράδυ. Αν κατευθυνόμαστε ανατολικά, τότε θέλουμε να περιορίσουμε την έκθεση στο φως, αν φτάνουμε στον προορισμό μας νύχτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως (από smartphone και tablet), μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Επομένως αποφεύγουμε τη χρήση τους”, προτείνει ο Dr Tang.
Αλλαγή πίεσης και πόνος στα αυτιά: τι κάνω;
Αυτή είναι ακόμα μία παρενέργεια όταν βρισκόμαστε για πολλή ώρα στον αέρα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια με αεροπλάνο, όταν έχουμε κάποια λοίμωξη στα αυτιά.
“Όταν η εξωτερική πίεση αλλάζει γρήγορα κατά την απογείωση και προσγείωση, μπορεί να αισθανθούμε ότι τα αυτιά μας σκάνε. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, επειδή ο εγκέφαλος μας λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να χασμουρηθούμε ή να καταπιούμε έντονα, ώστε να ανοίξουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες, οι οποίες συνδέουν το αυτί με τον λαιμό”, λέει ο Dr Tang.
Κυκλοφορία του αίματος και πόδια
Η φλεβική θρόμβωση είναι σημαντική ανησυχία για πολλούς ανθρώπους, όταν πετούν. Οι θρόμβοι του αίματος, οι οποίοι επηρεάζουν τα πόδια μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.
Ο φλεβοχειρουργός Mark Whiteley λέει πως οι φλεβικές ανεπάρκειες εντείνονται όταν ταξιδεύουμε για ώρες και μένουμε αδρανείς.
“Η ροή του αίματος γίνεται πολύ αργή στις φλέβες, επομένως θέτουν τους ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι κάνοντας τακτικά τεντώματα και περπατώντας πάνω κάτω στον διάδρομο της καμπίνας, τουλάχιστον μια φορά την ώρα, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλη πτήση”, εξηγεί ο Dr Whiteley.
Ενώ προτείνει τις κάλτσες αποσυμπίεσης, οι οποίες επιταχύνουν τη ροή του αίματος στις φλέβες και μειώνουν τους κινδύνους πήξης στο αίμα.
Καλό ταξίδι!