Οι ερευνητές απαντάνε πως τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση πρώτα των λαχανικών και έπειτα του κυρίου γεύματος, σχετίζονται με την βελτίωση της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα και την ινσουλίνη. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Υπάρχει όφελος να τρώμε πρώτα τα λαχανικά μας και έπειτα τροφές όπως το κρέας, ρύζι και ζυμαρικά. Όταν καταναλώνουμε πρώτα τα λαχανικά, όπως μπρόκολο, πιπεριές, λάχανο, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελλών και πράσινες φυλλώδης σαλάτες, βελτιώνεται το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύεται η απώλεια βάρους, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, και είμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σχετικά: Μπρόκολο: σ αρέσει δεν σ αρέσει σου κάνει καλό
Τα λαχανικά με φυτικές ίνες εκτός του ότι ρυθμίζουν τα σάκχαρα του αίματος, επιβραδύνουν την γαστρική κένωση, οδηγούν σε αυξημένο κορεσμό και πιθανά να μείνουμε μακριά από το επιδόρπιο.
Η διαιτολόγος Carolyn Williams εξηγεί στη Daily Mail, πως όταν τρώμε πρώτα τα λαχανικά μας, καταναλώνουμε συνολικά λιγότερους υδατάνθρακες στο κυρίως γεύμα. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν μια σειρά από σωματικά οφέλη.
Ένα από αυτά, είναι το χαμηλότερο μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα και η βελτίωση των επιπέδων ινσουλίνης. Ειδικά, σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2, έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι όταν έτρωγαν πρώτα τα λαχανικά τους, είχαν μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, από εκείνους που έκαναν το αντίθετο.
Οι φυτικές ίνες στα φρούτα και στα λαχανικά αντισταθμίζουν κάθε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αποτέλεσμα που είναι θετικό για την υγεία μας.
“Όταν επιβραδύνεται η γαστρική κένωση, οι υδατάνθρακες δεν πρόκειται να αφομοιωθούν τόσο γρήγορα και δεν πρόκειται να εισέλθουν βιαστικά στην κυκλοφορία του αίματος τόσο γρήγορα”, λέει συγκεκριμένα η Williams.
Μήπως να ξεκινήσουμε με αυτή τη σειρά, την επόμενη φορά που θα κάτσουμε στο τραπέζι να φάμε;