Έχουμε ακούσει πολλές φορές για την σημαντικότητα κατανάλωσης των προβιοτικών. Όμως γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας και τι εννοούμε με τον όρο προβιοτικά;
Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινόλαχανο, το τυρί cottage, το kimchi (τουρσί), το ρόφημα kombucha (έχει ως βάση το πράσινο ή μαύρο τσάι), και το κεφίρ. Μεταξύ άλλων, τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης.
Τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης
Μία ομάδα ερευνητών από την Κίνα διαπίστωσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου, ενός δικτύου βακτηριών και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό σωλήνα και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Systems, τα προβιοτικά θα μπορούσαν να είναι μια θεραπεία για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Zhihong Sun και καθηγητής στο Inner Mongolia Agricultural University, όπως σημειώνεται στη Daily Mail, λέει: “Τα προβιοτικά παρουσιάζουν μια πολλά υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική, προσφέροντας δυνατότητες ρύθμισης της υπέρτασης και στην αναμόρφωση της προσέγγισης μας για την καρδιαγγειακή μας υγεία”.
Οι μελετητές εξηγούν πως πρόκειται για μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία φανέρωσε σημαντικά αποτελέσματα για την μείωση του κινδύνου της αρτηριακής πίεσης, μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών.
Ενώ προσθέτουν πως η κατανάλωση λιγότερου αλατιού, η γυμναστική, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή καπνίσματος είναι επίσης τρόποι, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα προβιοτικά, εκτός του ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, είναι τα κατάλληλα τρόφιμα, για να επανακάμψουμε μετά από ένα ξενύχτι.
Ειδικότερα, αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, έδειξαν πως μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών και κυρίως κεφίρ, kombucha και τουρσί, το σώμα μας αποβάλλει καλύτερα το αλκοόλ, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και μειώνει τη διάρκεια του hangover.
Σχετικά: Hangover το Σαββατοκύριακο: πιες κεφίρ και φάε ξινολάχανο