Wellness

Ποιο ποτό δημιουργεί τα χειρότερα μεθύσια;

nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group μανικιούρ πεντικιούρ νύχια hangover μεθύσι μέθη ξενύχτι υγεία wellness κόκκινο κρασί βότκα ποτά Bourboun λευκά ποτά ισταμίνη θειώδη

drink alcohol evgenikos group manicure pedicure evgenikos group nails 4 you blog Μανικιούρ πεντικιούρ αλκοόλ Hangover μεθύσι μέθη πονοκέφαλος θειώδη ισταμίνη κόκκινο κρασί Bourboun ουίσκι wellness υγεία

Το μέτρο είναι το κλειδί για να περάσουμε μια ευχάριστη και πάνω απ’ όλα ασφαλή βραδιά. Όταν ξεφεύγουμε από αυτό και φλερτάρουμε εντόνως με την κατάσταση της μέθης, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και σίγουρα πιο θολά. Οι επιπτώσεις της επόμενης μέρας με τον πονοκέφαλο και το hangover να μας λένε καλημέρα, είναι αναπόφευκτες. Ποια ποτά κάνουν τα χειρότερα μεθύσια;

Αρχικά, η ποσότητα είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά την ποιότητα, ερευνητές μας ενημερώνουν πως τα σκούρα ποτά, λόγω της σύστασής τους, μπορούν να μας δημιουργήσουν ένα πολύ κακό hangover. Για παράδειγμα τα κόκκινα κρασιά και το ουίσκι.

Όπως σημειώνεται στη Daily Mail η Dr Sally Adams από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ λέει: “Τα ποτά περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ουσιών, οι οποίες ονομάζονται ‘συγγενείς ουσίες’. Αυτές προστίθενται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης για να βελτιώνουν τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα ενός ποτού”.

Σύμφωνα με την Dr Adams η βότκα και η μπύρα περιέχουν τις λιγότερες από αυτές τις ουσίες, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στα ποτά που δεν κάνουν τόσο κακό hangover, υπογραμμίζοντας βέβαια την σημαντικότητα της ποσότητας.

Με βάση έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το ουίσκι Bourbon περιέχει 37 περισσότερες ομοειδείς ουσίες συγκριτικά με την βότκα.

Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στη Μασαχουσέτη, έδειξε ότι τα σκούρα ποτά δημιουργούν χειρότερο hangover από τα λευκά ποτά. Στην μελέτη, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν πιει Bourbon, είχαν πολύ κακό hangover σε σχέση με όσους το προηγούμενο βράδυ είχαν καταναλώσει βότκα.

“Όσον αφορά τις ομοειδείς ουσίες, το πιο πιθανό είναι να επηρεάσουν την σοβαρότητα του hangover. Υπεύθυνη ουσία για αυτό είναι η μεθανόλη. Όταν η μεθανόλη μεταβολίζεται στο σώμα, διασπάται σε φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ, τα οποία είναι και τα δύο εξαιρετικά τοξικά και πιθανόν να συμβάλλουν σε εμετούς και καρδιακούς παλμούς”, σημειώνει η Dr Adams.

Ενώ, συμπληρώνει ότι και η ισταμίνη συνδέεται με ανεπιθύμητα συμπτώματα hangover. Τα θειώδη όπως λέει η Dr Adams βρίσκονται σε όλα τα κρασιά είτε επειδή υπάρχουν φυσικά είτε επειδή προστίθενται. Λειτουργούν πολλές φορές ως συντηρητικό, το οποίο επιδεινώνει τον πονοκέφαλο.

Η Dr Adams εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το κακό hangover όπως η γενετική προδιάθεση, το φύλο, η ηλικία και τι έχουμε φάει πιο πριν. Ενώ τονίζει πως ο παράγοντας που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε!