Αν είσαι από τους ανθρώπους που πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι ψελλίζοντας στον ύπνο τους “10 λεπτά ακόμα”, η επιστήμη έχει νέα να σου πει. Ίσως τελικά, να μην είναι και τόσο κακή ιδέα. Αρκεί αυτή η συνήθεια να μην γίνεται για παραπάνω από 30 λεπτά. Δηλαδή από την ώρα που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι και θα πατήσεις αναβολή, στην επόμενη μισή ώρα θα πρέπει να έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι.
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης πραγματοποίησαν σχετική έρευνα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research και όπως σημειώνεται στη Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας Dr Tina Sundelin λέει: “Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να χουχουλιάζετε το πρωί αλλά για 30 λεπτά. Όσοι δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί, ίσως η τακτική αναβολής, να τους βοηθήσει, ώστε όταν ξυπνήσουν να είναι πράγματι ξύπνιοι”.
Η μελέτη έδειξε ότι η αναβολή που πατάμε στο ξυπνητήρι δεν μας κάνει λιγότερο νυσταγμένους ή περισσότερο χαρούμενους. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα 30 λεπτά επιπλέον ύπνου, δεν αποτελούν χρόνο ποιοτικού ύπνου.
Σχετικά: Ξενυχτάς συχνά; Ώρα να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που για μισή ώρα πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι, κοιμούνται ελαφρά για περίπου 20 λεπτά και στα υπόλοιπα 10 λεπτά προσπαθούν να ξυπνήσουν. Πρόκειται για μία μάχη με την αδράνεια που προκαλεί ο ύπνος, όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι πατούσαν το snooze για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αξιολογήθηκαν όσον αφορά την διανοητική τους ικανότητα, την παρατηρητικότητά τους, την μνήμη τους και έλυσαν μαθηματικές πράξεις.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάποιους συμμετέχοντες αυτά τα 30 λεπτά ήταν ζωτικής σημασίας για την διανοητική τους ευκρίνεια, καθώς τα πήγαν καλά στην αξιολόγηση, σε σχέση με τις φορές που απλώς ξυπνούσαν χωρίς να αναβάλουν το ξυπνητήρι. Οι ερευνητές λένε, ότι όταν οι συμμετέχοντες δεν αξιοποιούσαν αυτά τα 30 λεπτά που είχαν ανάγκη, ο εγκέφαλός τους ήταν σαν να βρίσκεται σε ομίχλη.
Σχετικά: Πρωινό: ποια τροφή μας κλέβει την ενέργεια;
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως η συνεχόμενη αναβολή είναι λειτουργική για όταν γίνεται στο πλαίσιο των 30 λεπτών. Εσύ είσαι από αυτούς που πατάνε συνέχεια αναβολή ή ανήκεις στα early birds;