Σύμφωνα με νέα έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποφυγή κατάθλιψης. Ειδικότερα, η κατανάλωση 30gr ξηρών καρπών μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογία μας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία και σε αυτήν συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι ηλικίας 37 έως 73 ετών. Η μελέτη διήρκησε 5 χρόνια και σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, η τακτική, χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Στη μελέτη το 8% των συμμετεχόντων είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν 30gr ξηρών καρπών την ημέρα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ξηρούς καρπούς.
Όπως σημειώνεται στη Daily Mail, ο επικεφαλής της έρευνας Bruno Bizzozero-Peroni,εξηγεί ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο που παίζει η κατανάλωση ξηρών καρπών ως υγιεινή διατροφική συμπεριφορά απέναντι στην κατάθλιψη. Οι ξηροί καρποί έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας!
Και αν αναρωτιόμαστε σε τι αντιστοιχούν τα 30gr ξηρών καρπών, η απάντηση είναι η εξής: 20 αμύγδαλα, 10 βραζιλιάνικα φιστίκια, 15 κάσιους ή 30 φιστίκια Αιγίνης (ψίχα).