Wellness

Ξενυχτάς συχνά; Ώρα να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια

sleepy wellness healthy habbits good health υγεία διαβήτης τύπου 2 ξεχύντι ύπνος ανθυγιεινές συνήθειες καλή υγεία νύχια evgenikos group nails 4 you blog manicure pedicure

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν ξενυχτάμε και αργούμε να κοιμηθούμε, τείνουμε να υιοθετούμε κακές συνήθειες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας. Συγκεκριμένα η έρευνα διαπίστωσε πως οι ξενύχτηδες έχουν 72% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια;

Συγκεκριμένα η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, διήρκησε 8 χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 64.000 ενήλικες. Τα ευρήματα έδειξαν πως η σχέση που έχουμε με τον ύπνο συνδέεται άμεσα με τις ανθυγιεινές συμπεριφορές μας.

Οι κακές συνήθειες των ξενύχτηδων

Όπως σημειώνεται στο CNN, η επικεφαλής της έρευνας Sina Kianersi, ερευνήτρια στην Ιατρική σχολή της Βοστώνης λέει: “Όταν αργούμε να κοιμηθούμε, αργούμε να ξυπνήσουμε. Συνολικά οι ξενύχτηδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή διατροφή, να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, να πίνουν πολύ αλκοόλ, να έχουν ανθυγιεινό δείκτη μάζας σώματος, να καπνίζουν και να κοιμούνται είτε περισσότερο είτε λιγότερο από 7 έως 9 ώρες”.

Τα ευρήματα έδειξαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν καλή σχέση με τον ύπνο, κοιμόντουσαν νωρίς και ξυπνούσαν νωρίς, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μειώθηκε κατά τα 19%.

Ο Dr Bhanu Prakash Kolla, ένας εκ των ερευνητών σημείωσε πως αν και ο διαβήτης μπορεί να έχει μια γενετική προδιάθεση, οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, η απουσία σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και το ξενύχτι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

Με ποιον τρόπο το ξενύχτι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

“Η έκκριση ορμονών μπορεί να αλλάξει, λόγω του ξενυχτιού. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλάζει όπως και ο μεταβολισμός. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο. Είναι σαν ντόμινο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις”, εξηγεί η Kianersi.

Ενώ συμπληρώνει πως οι πρωινοί τύποι, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις γενικότερα, να είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, να έχουν καλύτερες συνήθειες και καλύτερη υγεία.

Σχετικά:

Έρευνα αποκαλύπτει το ελιξίριο της γήρανσης

Σαββατοκύριακο: ο πολύς ύπνος δεν μας ξεκουράζει

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό ύπνο;

Ο ύπνος με ωραία αρώματα ωφελεί την υγεία μας