Wellness

Νευροεπιστήμη: 6 τροφές για δυνατό εγκέφαλο

υγεία εγκέφαλος μνήνη γνωστική λειτουργία μνήμη σίδηρος σύμπλεγμα β, μούρα, φρούτα, λαχανικά φυτικές ίνες μαύρη σοκολάτα ψάρια σολομός ρέγκα αυγά πράσινα φυλλώδεις λαχανικά, ελαιόλαδο ξηροί καρποί υγεία health healthy lifestyle eat eating nails 4 you nails 4 you blog nails nail μανικιούρ πεντικιούρ νυχάδικο νύχια υγιή νύχια manicure pedicure wellnes

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές, οι οποίες είναι σύμμαχοι της εγκεφαλικής λειτουργίας και ενισχύουν την υγεία της.

Ειδικότερα, η νευροεπιστήμονας Hana Burianova δηλώνει στην Daily Mail: “Ο εγκέφαλός μας είναι πολύπλοκος και συνδεδεμένος με κάθε μέρος του σώματός μας. Η τροφή συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της σκέψης, της μνήμης, της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της μείωσης [της πιθανότητας] εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ”.

Οι τροφές για δυνατό εγκέφαλο

Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες

Τα ψάρια είναι η αυθεντική τροφή του εγκεφάλου. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η ρέγκα και ο γαύρος είναι πλούσια με ωμέγα -3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενθαρρύνοντας τη μνήμη και μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ευρήματα μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 2000 άνθρωποι, έδειξαν πως η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας έως και 44%.

Οι ειδικοί λένε πως αν η κατανάλωση ψαριού μας δυσκολεύει τότε οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και τα φυτικά λάδια.

Αυγά και πράσινες φυλλώδεις σαλάτες

Η οικογένεια των βιταμινών συμπλέγματος Β παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, τα φασόλια, φακές και όσπρια βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να είναι πιο λειτουργικά.

“Αυτές οι βασικές βιταμίνες χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα και για τη βελτίωση της διάθεσης και διαύγειας της σκέψης”, λέει ο διατροφολόγος Rob Hobson, ενώ εξηγεί πως αυτές οι τροφές είναι σημαντικές για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Αν είσαι βίγκαν, τότε τα καρύδια, η σόγια, η βρόμη είναι μερικές επιλογές αυτής της οικογένειας συμπλέγματος Β.

Ελαιόλαδο, μπρόκολο και ξηροί καρποί

Η διασφάλιση λήψης επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Ε, βοηθάει στην προστασία του σώματος και του εγκεφάλους από τις ελεύθερες ρίζες.

Το μπρόκολο, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς. Άλλες τροφές με βιταμίνη Ε είναι οι γαρίδες, η πέστροφα, το ακτινίδιο, το αβοκάντο και το σιτάρι ολικής αλέσεως.

Κόκκινο λάχανο, κεράσια και σταφύλι

Τροφές με βαθύ πλούσιο χρώμα είναι γεμάτες με φλαβονοειδή, οι οποίες δρουν προστατευτικά στον εγκέφαλο.

“Τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμα επειδή συμβάλλουν στην ενίσχυση της ροής αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην παροχή περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, όπως η γλυκόζη – η κύρια πηγή ενέργειας και νευρώνες”, λέει ο Hobson.

Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι η μαύρη σοκολάτα, το τζίντζερ, το σέλινο, ο μαϊντανός, η ρίγανη, τα σπαράγγια, τα μούρα, τα κρεμμύδια, το πράσινο τσάι και τα τρόφιμα σόγιας.

Κόκκινο κρέας και αποξηραμένα φρούτα

“Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Εκτός από την παροχή οξυγόνου, ο σίδηρος βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου”, εξηγεί ο Hobson.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα φασόλια, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά.

Φυτικές ίνες

Οι τροφές που κάνουν καλό στο έντερό μας είναι επίσης καλές για τον εγκέφαλό μας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, βρόμη, κινόα  είναι μερικές από τις τροφές  πλούσιες σε φυτικές ίνες.

“Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές καθώς ρυθμίζουν την επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου με τρόπο ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας”, συμπληρώνει ο Hobson.