Και όμως ακόμη και τα αρώματα έχουν ημερομηνία “λήξης”. Μπορεί αυτή να μην αναγράφεται, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για κάποια αλλοίωση και όχι για λήξη. Ωστόσο, η αλλοίωση επηρεάζει χρώμα, οσμή και διάρκεια του αρώματός μας. Ποιες είναι οι ενδείξεις, ότι το άρωμά μας έχει “λήξει”;
Τα σημάδια αλλοίωσης των αρωμάτων
Η οξείδωση
Το φαινόμενο της οξείδωσης παρουσιάζεται στο άρωμα. Ειδικότερα, το άρωμα γίνεται πιο όξινο και μεταλλικό, ενώ το χρώμα του πιο έντονα κίτρινο. Επιπλέον, αν έχεις πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσεις, μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγή ακόμη και στην υφή του. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Η θερμότητα, το φως, το οξυγόνο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του αρώματός μας. Επειδή τα αρώματα έχουν αιθέρια έλαια, επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες.
Τα clean αρώματα είναι πιο ευαίσθητα
Αυτό σημαίνει ότι τα αρώματα, τα οποία δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη είναι πιο επιρρεπή στην αλλοίωση. Γεγονός που συνεπάγεται με το αδύναμο και μικρής διάρκειας άρωμα. Αντιθέτως τα αρώματα, των οποίων η σύνθεση έχει αιθανόλη είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο.
Εξατμίστηκε το άρωμα
Έχεις παρατηρήσει ότι έχει εξατμιστεί το άρωμά σου; Μάλλον, αφού το χρησιμοποίησες και μπήκε οξυγόνο στο μπουκαλάκι, το είχες τοποθετήσει σε μέρος με πολύ ήλιο και πολύ υγρασία. Το εσωτερικό πήρε πολύ οξυγόνο, κάτι που σταδιακά άρχισε να καταστρέφει το άρωμα. Έως που εξατμίστηκε.
Αν ένα άρωμα δεν έχει ανοιχτεί ποτέ, μπορεί να κρατηθεί αναλλοίωτο. Αν όμως το έχουμε ανοίξει, και το φυλάμε σε ένα “επικίνδυνο” μέρος για το προσδόκιμο ζωής του, τότε αυτό αλλοιώνεται. Τα πιο sos απαγορευμένα μέρη είναι το μπάνιο και το ντουλαπάκι στο αμάξι. Υγρασία και ζέστη είναι αντίπαλοι του αρώματός μας.