Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, και το καλοκαίρι σιγά-σιγά μας αποχαιρετάει. Όμως πριν πούμε το τελευταίο αντίο για φέτος, στο αγαπημένο μας καρπούζι, λύνουμε την απορία σχετικά με τα κουκούτσια. Κάνει να τα τρώμε ή όχι;
Αρχικά, το καρπούζι, το οποίο ακόμη τρώγεται, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Καταπραΰνει τους πόνους των μυών, βελτιώνει το δέρμα και μας προσφέρει ενυδάτωση. Όπως σημειώνεται στη Daily Mail, η διαιτολόγος Lauren Manaker, λέει πως τα κουκούτσια από το καρπούζι είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.
“Οι σπόροι του καρπουζιού είναι μια φυσική πηγή μαγγανίου, καλίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου, φιλικού οξέος, σιδήρου και ψευδάργυρου”, λέει η Manaker, ενώ εξηγεί ότι το μαγγάνιο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και ο φώσφορος βοηθάει στον υγιή σχηματισμό των οστών και στην πέψη.
Η καθηγήτρια διατροφής Tammy Lakatos Shames, στο Northwestern Health Sciences University λέει ότι το καρπούζι έχει αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και συμβάλει στη συνολική ευεξία. Όσον αφορά τους μαύρους σπόρους του καρπουζιού εξηγεί ότι τρώγονται αλλά είναι δύσκολο να μασηθούν, ενώ αν ψηθούν μοιάζουν με τους σπόρους της κολοκύθας. Γεγονός που τους καθιστά υγιεινό σνακ.
Τα μαύρα κουκούτσια του καρπουζιού παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στη λειτουργία των νεύρων και στη διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης. Οι σπόροι παρέχουν επίσης λιπαρά οξέα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Οπότε, τα κουκούτσια του καρπουζιού τρώγονται και μάλιστα κάνουν καλό, αλλά λόγω της δυσκολίας στη μάσηση και στην κατάποση, χρειάζεται προσοχή. Μπορεί την απάντηση να την πήραμε, αφού έφυγε το καλοκαίρι, ωστόσο κρατάμε αυτή τη γνώση για του χρόνου!