Wellness

Η εποχή του Zoom μας κάνει να νιώθουμε άσχημους

zoom video calls psychology beautiful faces wellness nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group βιντεοκλήσεις τηλεδιασκέψεις αυτοπεποίθηση ψυχική υγεία όμορφους πρόσωπο γυναίκες

Αν εργάζεσαι από το σπίτι ή παρακολουθείς κάποιο διαδικτυακό σεμινάριο, μεταπτυχιακό και όλα τα συναφή, καλείσαι να κάνεις τηλεδιασκέψεις – zoom συχνά πυκνά. Τι συμβαίνει με τα video calls και γιατί κάποιες φορές αναρωτιόμαστε με το πώς δείχνουμε στην κάμερα; Ερευνητές μας εξηγούν ότι η “εποχή του Zoom”, όπως την χαρακτηρίζουν, έχει σοβαρές συνέπειες στην αυτοπεποίθησή μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η εποχή ή η κουλτούρα του Zoom όπως την αναφέρουν οι ειδικοί έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το πρόσωπό μας. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πραγματοποίησαν σχετική μελέτη.

Όπως αναφέρεται στη Daily Mail, η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Emily Hemendinger , λέει: “Για μερικούς ανθρώπους οι βιντεοκλήσεις, μπορεί να μεγεθύνουν τα συναισθήματα δυσαρέσκειας με την εμφάνιση τους, η οποία πριν την εποχή του Zoom ήταν φευγαλέα”.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν το βλέμμα και την προσοχή των συμμετεχόντων, όταν βρίσκονταν σε μία τηλεδιάσκεψη. Διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κυρίως γένους θηλυκού, κοίταζαν συνεχώς τον εαυτό τους και προβληματίζονταν.

Επίσης, κυρίως οι γυναίκες μετά το πέρας μιας τηλεδιάσκεψης ένιωθαν εξαντλημένες σε σχέση με τους άνδρες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό οφείλονταν στη συνεχόμενη συγκέντρωση και εστίαση που είχαν στην κάμερα, βλέποντας τους εαυτούς τους.

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι όταν βλέπουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεχώς το πρόσωπό μας, αναγκαζόμαστε να εστιάσουμε στα ελαττώματά μας και αυτόματα να συγκριθούμε με τα υπόλοιπα πρόσωπα που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο video call.

Επίσης, μία τηλεδιάσκεψη μας προσφέρει την ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας σε κίνηση ή ακόμη να δούμε πώς φαινόμαστε όταν είμαστε εντελώς ακίνητοι. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει πως αυτό λέγεται “φαινόμενο του προβολέα”.

“Αυτό οδηγεί σε άγχος και οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι άλλοι αξιολογούν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια μια βιντεοκλήσης”, σημειώνει η Hemendinger. Ενώ συστήνει την απλή πρόταση, η οποία είναι όταν βρισκόμαστε σε ένα video call σημασία έχει να εστιάζουμε στην σημασία του διαδικτυακού meeting και να αξιολογούμε έναν άνθρωπο συνολικά και όχι για ένα μέρος του σώματός του.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο καλά με τον εαυτό μας. Και σημειώνουν πως κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο τους έφηβους αλλά και τους ενήλικες ανθρώπους.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε παρατηρήσει πως φαινόμαστε στην κάμερα. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε κανένα είδος δυσαρέσκειας. Μας αγαπάμε και μας καμαρώνουμε!