Diet, Wellness

Επεξεργασμένα τρόφιμα: συνδέονται με την κατάθλιψη στις γυναίκες

nails 4 you blog manicure pedicure nails evgenikos group diet healthy habbits wellness depression good food good mood sweets κάπνισμα δείκτης μάζας σώματος διατροφή υγεία ανθυγιεινές επιλογές κατάθλιψη επεξεργασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με νέα έρευνα τα γλυκαντικά και επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την κατάθλιψη. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπέρ επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, ειδικά όσων περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, συνδέονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open και σε αυτήν συμμετείχαν 32.000 γυναίκες μέσης ηλικίας.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Χάρβαρντ, Dr Andrew T Chan, όπως σημειώνεται στο CNN λέει: “Η μελέτη μας επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ τροφών και του επακόλουθου κινδύνου ενός νέου καταθλιπτικού επεισοδίου. Άτομα με χρόνια κατάθλιψη που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, επιδεινώνουν την κατάστασή τους”.

Με ποιον τρόπο τα επεξεργασμένα συνδέονται με την κατάθλιψη;

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι “γιατί αυτές οι τροφές συνδέονται με την κατάθλιψη”; Ο καθηγητής Chan εξηγεί ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο παχέος εντέρου και καρδιακές παθήσεις.

“Υπάρχει μία σχέση μεταξύ υπέρ επεξεργασμένων τροφίμων και της διαταραχής του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτός είναι ο σημαντικός και πιθανός μηχανισμός που συνδέει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την κατάθλιψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρόβια στο έντερο, έχουν συνδεθεί με τη διάθεση μέσω του μεταβολισμού και την παραγωγή πρωτεΐνης που δραστηριοποιούνται στον εγκέφαλο”, λέει συγκεκριμένα.

nails 4 you blog manicure pedicure nails evgenikos group diet healthy habbits wellness depression good food good mood sweets κάπνισμα δείκτης μάζας σώματος διατροφή υγεία ανθυγιεινές επιλογές κατάθλιψη επεξεργασμένα τρόφιμα

“Εκατοντάδες μελέτες συνδέουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις”, συμπληρώνει η Marion Nestle, καθηγήτρια Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ενώ ο Dr David Katz καθηγητής προληπτικής Ιατρικής λέει: “Η κατάθλιψη και η μεγαλύτερη πρόσληψη ‘άχρηστων – παρηγορητικών’ τροφών τρέφονται το ένα από το άλλο, και δημιουργείται μια μεγάλη εξάρτηση. Η κατάθλιψη είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφική συγκράτηση και να αυξήσει την πρόσληψη ‘άχρηστων’ τροφών”.

Οι ερευνητές συλλέξανε δεδομένα από τις συμμετέχουσες όπως τον δείκτη μάζας σώματος, ηλικία, διατροφικές επιλογές, κάπνισμα, σωματική άσκηση και άλλα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι άνθρωποι με ανθυγιεινές  συνήθειες έχουν την τάση να επιλέγουν ‘άχρηστα τρόφιμα’ και να καταναλώνουν επεξεργασμένα ποτά και φαγητά. Ωστόσο, αυτό που σημειώνουν είναι ότι η σχέση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης είναι ξεκάθαρη και ξεχωρίζει.

Σχετικά:

Πρωινό: ποια τροφή μας κλέβει την ενέργεια;

Ξηροί καρποί: το αντίδοτο στην κατάθλιψη