Diet, Wellness

Γιατί οι άντρες χάνουν πιο εύκολα κιλά από τις γυναίκες;

kilos diet wellness healthy tips υγεία διατροφή δίαιτα Ελλάδα summer καλοκαίρι κιλά άντρες άντρας γυναίκες γυναίκα υγιεινός τρόπος ζωής

Τους βλέπεις να ντερλικώνουν, να τρώνε τεράστιες μερίδες φαγητών, να ζητάνε συνεχώς τροφή και να μην βάζουν γραμμάριο πάνω τους. Έστω και αν έχουν την κλασσική κοιλίτσα που μια παροιμία λέει “άντρας με κοιλίτσα είναι σαν καραμελίτσα”, και πάλι συγκριτικά με τις γυναίκες, δεν βάζουν τόσο εύκολα κιλά. Γιατί;

Σύμφωνα με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του New Castle, οι άντρες δυσκολεύονται να βάλουν κιλά σε σύγκριση με τις γυναίκες, παρόλο που μπορούν να φάνε περισσότερο. Οι λόγοι είναι πολυποίκιλοι.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 300 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2. Για 3 χρόνια, όσο διήρκησε η έρευνα, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν το ίδιο διατροφολόγιο, και την ίδια πρόσληψη θερμίδων. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες σε μια πρώτη φάση, προσλάμβαναν 850 θερμίδες ημερησίως, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο με σούπες.

Στόχος των ερευνητών ήταν να ελέγξουν κατά πόσο ένα τέτοιο διατροφολόγιο θα βοηθούσε τον διαβήτη τύπου 2 και κατ’ επέκταση την απώλεια κιλών.

Ο Dr George Thom συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δηλώνει: “Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση”.

kilos diet wellness healthy tips υγεία διατροφή δίαιτα Ελλάδα summer καλοκαίρι κιλά άντρες άντρας γυναίκες γυναίκα υγιεινός τρόπος ζωής

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2017 και τελείωσε το Σεπτέμβριο του 2021, έδειξε ότι αυτό το διατροφολόγιο βοήθησε τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα ο διαβήτης τύπου 2, να υποχωρεί. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Diabetic Medicine το 2021, έδειξαν ότι ο μέσος όρος των αντρών έχασε το 11% του σωματικού τους βάρους, ενώ ο μέσος όρος των γυναικών έχασε το 8,4% του σωματικού τους βάρους.

Το χάσμα συνεχίστηκε. Οι άντρες έχασαν επιπλέον 8,5% του σωματικού τους βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 6,9% του σωματικού τους βάρους. Γιατί συνέβη όμως αυτό;

Η τίμια προσπάθεια των αντρών

Ο Dr Thom λέει πως ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι άντρες χάνουν πιο εύκολα κιλά, είναι επειδή οι γυναίκες από νεαρή ηλικία πειραματίζονται με διατροφές, με αποτέλεσμα έπειτα να κουράζονται να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο, σε αντίθεση με τους άντρες.

Οι άντρες νιώθουν την ανάγκη να χάσουν κιλά στη μέση ηλικία, και απ’ ότι φαίνεται το κάνουν μια και καλή, σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες στην περίοδο της ζωής τους.

 

Ο σωματότυπος των αντρών

Ο Dr Thom λέει ότι οι άντρες τείνουν να είναι ψηλότεροι και να έχουν περισσότερους μύες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τις θερμίδες τους. “Αυτό είναι γενικό, αλλά ένας τυπικός άντρας στα 50 του θα χρειαστεί 2.500 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του, ενώ μια γυναίκα θα χρειαστεί 2.000 θερμίδες”, λέει η διατροφολόγος Sophi Medlin, στη Daily Mail.

Τα καλά νέα για τις γυναίκες

Μπορεί οι γυναίκες να δυσκολεύονται να χάσουν κιλά ή ακόμη και να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, ωστόσο έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος, γύρω από το δέρμα, στους μηρούς και στους γοφούς. Αυτό το μοτίβο κατανομής λίπους στις γυναίκες είναι προστατευτικό σε διάφορα προβλήματα υγείας, σε αντίθεση με τους άντρες, οι οποίοι αποθηκεύουν σπλαχνικό λίπος, γύρω από τα ζωτικά όργανα.

Οι ερευνητές λένε ότι το υποδόριο λίπος συνδέεται με την καλή υγεία. Ενώ το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες κατάφεραν να χάσουν μεγάλο ποσοστό του σπλαχνικού τους λίπους, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η υγεία τους και να υποχωρήσει ο διαβήτης τύπου 2. Και αυτά τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Η ψυχολόγος Rachel Andrew συμβουλεύει τα ζευγάρια, τα οποία κάνουν από κοινού μια προσπάθεια απώλειας κιλών, να μην το βάζουν κάτω, και ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Και επειδή η γυναίκα δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με έναν άντρα, τότε καλό θα ήταν ο άντρας να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός της και υποστηρικτής της.

Ενώ υπογραμμίζει το γεγονός, ότι πριν την έναρξη αυτής της προσπάθειας, καλό θα ήταν και οι δύο να θέσουν συγκεκριμένους στόχους, γνωρίζοντας βέβαια από την αρχή τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους. Έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μια δυνατή ομάδα.

“Ακολουθήστε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση που μπορείτε να επιτύχετε και οι δύο”, επισημαίνει η Dr Andrew.

Ομάδα ενωμένη, ποτέ νικημένη, θα πούμε εμείς! Και φυσικά μας αγαπάμε όπως και να είμαστε με όλη μας την καρδιά! Και σεβόμαστε πάντα την υγεία μας.