Έχεις παρατηρήσεις πώς όταν είσαι αγχωμένη, αποζητάς μια γλυκιά γεύση; Υπάρχει λόγος, συμβαίνει σε όλους και σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν βιώνουμε πίεση και άγχος, βρισκόμαστε στην κατάσταση “fight or flight”, όπως την ονομάζουν οι ψυχολόγοι. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη που εκκρίνεται, όταν έχουμε stress. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πυροδοτούνται έντονες λιγούρες για ζάχαρη. Η σοκολάτα έχει τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου αυξάνεται το αίσθημα της ευφορίας και της διάθεσης. Εν ολίγοις, επιλέγουμε την σοκολάτα, για να νιώσουμε χαρά, απέναντι στο άβολο αίσθημα του stress.
Τι λένε οι ειδικοί
“Η λαχτάρα για σοκολάτα, είναι μια απάντηση σε μια αγχωτική κατάσταση. Το άγχος αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά μας αποθέματα. Έτσι νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό, για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας”, λέει η ενδοκρινολόγος Nicky Keay στη Daily Mail.
Η διατροφολόγος Sarah Brewer εξηγεί μεταξύ άλλων πως όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, τότε ενεργοποιείται η κατάσταση “fight or flight”, δηλαδή “μάχομαι ή φεύγω”. Ο οργανισμός νιώθει πως χρειάζεται καύσιμο.
“Αυτή η απόκριση stress πυροδοτεί την πείνα, επομένως η επιθυμία για να συμπληρωθούν τα επίπεδα καυσίμου, δημιουργεί την λαχτάρα για γλυκά ή δύσπεπτα τρόφιμα με υδατάνθρακες για να αυξηθούν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, υπογραμμίζει η Brewer.
Ενώ σημειώνει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί λόγω του σωματικού stress από την ολονύχτια νηστεία.
Και τι μπορούμε να τρώμε;
Οι ειδικοί λένε ότι οι σοκολάτες με 70% κακάο είναι μια καλή λύση από τις σοκολάτες γάλακτος και πως οι μικρές μερίδες φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι ακόμη μια λύση.
Η αλήθεια είναι πως τόσο τα γαριδάκια, τα μπισκότα και οι σοκολάτες είναι αυτά που είθισται να ονομάζονται ως “comfort foods” για αυτό και τα επιλέγουμε. Ωστόσο, τώρα που γνωρίζουμε τον λόγο της κατανάλωσης σοκολάτας σε καταστάσεις πίεσης, ίσως να μπορούμε να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο.
Είναι προτιμότερο να τρώμε το γλυκό που θέλουμε, όταν το θέλουμε και να το απολαμβάνουμε με την ψυχή μας, από το να το καταναλώνουμε ασυνείδητα απλά και μόνο για να νιώσουμε καλά στιγμιαία.
Διάβασε επίσης: Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στη μνήμη (ας φάμε)