Diet

Βατόμουρα: γιατί είναι το τέλειο φρούτο;

berries blueberries health diet healthy lifestyle wellness body face beauty nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group μούρα βατόμουρα υγεία τέλειο φρούτο διατροφή δίαιτα βάρος σώμα καρδιά οργανισμός

Τα βατόμουρα είναι από τα φρούτα της εποχής καθώς μέχρι και τον Νοέμβριο μπορούμε να τα βρίσκουμε φρέσκα. Γιατί είναι το τέλειο φρούτο και τι καλό μας κάνουν;

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Food Production Processing and Nutrition τα βατόμουρα είναι το τέλειο φρούτο τόσο για τους ανθρώπους που επιθυμούν να προσέχουν τη διατροφή τους όσο και για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.

Γενικά τα βατόμουρα κάνουν καλό σε όλους και μάλιστα μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Τα βατόμουρα έχουν πολυφαινόλες, οι οποίες βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη.

Έχουν βιταμίνη C, K και μαγγάνιο. Το μαγγάνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθάει το σώμα να σχηματίσει τον συνδετικό ιστό των οστών αλλά και στην πήξη του αίματος. Όπως σημειώνεται στη Daily Mail η Jocelyne Loran διαιτολόγος στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland Charles συνιστά την ημερήσια κατανάλωση ενός φλιτζανιού με βατόμουρα.

Ειδικότερα, λέει πως ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει 3,6 γραμμάρια φυτικές ίνες σε σύγκριση με μία μπανάνα που περιέχει 3,1 γραμμάρια ή με ένα μήλο που περιέχει ακόμη λιγότερα γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης, τα βατόμουρα σε σχέση με πολλά φρούτα έχουν λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης.

Η Loran εξηγεί ότι τα βατόμουρα είναι τα φρούτα, τα οποία ενέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης μιας δυνητικά επικίνδυνης απότομης αύξησης σακχάρου. Γεγονός που τα κάνει τα τέλεια φρούτα ειδικά για ανθρώπους που έχουν διαβήτη. Επίσης, τα βατόμουρα θερμιδικά είναι πιο φτωχά σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η Loren λέει πως αν δεν βρίσκουμε φρέσκα βατόμουρα, μπορούμε να τρώμε κατεψυγμένα ή ακόμη και κονσερβοποιημένα, προσέχοντας όμως να μην έχουν σιρόπι ή πρόσθετη ζάχαρη.

Πάντως τα βατόμουρα εκτός των θρεπτικών τους συστατικών και των φτωχών θερμίδων τους είναι ευχάριστα στη γεύση. Εσύ τα τρως;