Wellness

Ανακαλύφθηκε η 6η γεύση: χλωριούχο αμμώνιο

taste food diet wellness eat eating new taste nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group νύχια χλωριούχο αμμώνιο φαγητό καινούρια γεύση 6η γεύση έκτη γεύση

taste food diet wellness eat eating new taste nails 4 you blog manicure pedicure evgenikos group νύχια χλωριούχο αμμώνιο φαγητό καινούρια γεύση 6η γεύση έκτη γεύση

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο USD Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, ανακαλύφθηκε η 6η γεύση με την ονομασία χλωριούχο αμμώνιο. Οι γεύσεις μέχρι στιγμής είναι το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το umami. Σε αυτήν την πεντάδα προστίθεται ακόμη μία.

Ειδικότερα, το χλωριούχο αμμώνιο, είναι βασικό συστατικό ορισμένων γλυκών στη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο ενεργοποιεί τον υποδοχέα πρωτεΐνης OTOP1, ο οποίος βρίσκεται στη γλώσσα.

Τι γεύση έχει το χλωριούχο αμμώνιο;

Η 6η γεύση, με την ονομασία χλωριούχο αμμώνιο, δεν είναι άγνωστη για τους λάτρεις και γνώστες της ζαχαροπλαστικής με καταγωγή από την Βόρεια Ευρώπη. Το χλωριούχο αμμώνιο χρησιμοποιείται σε καραμέλες της Βορείου Ευρώπης όπως η αλμυρή γλυκόριζα.

Πώς ανακαλύφθηκε το χλωριούχο αμμώνιο;

Η επικεφαλής της έρευνας και νευροεπιστήμονας Emily Liman, μαζί με την ερευνητική της ομάδα διερεύνησαν τον ρόλο του υποδοχέα πρωτείνης ΟΤΟΡ1. Αυτό που βρήκαν είναι ότι ο υποδοχέας πρωτεΐνης ΟΤΟΡ1 παίζει σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση της 6ης γεύσης, δηλαδή το χλωριούχο αμμώνιο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εισήγαγαν γονίδιο της πρωτεΐνης σε ανθρώπινα κύτταρα, που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, με αποτέλεσμα να παράγουν την πρωτεινη του υποδοχέα ΟΤΟΡ1. Στη συνέχεια τα κύτταρα εκτέθηκαν σε χλωριούχο αμμώνιο και όξινες ουσίες, σε μια προσπάθεια να μετρηθούν οι αποκρίσεις τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το χλωριούχο αμμώνιο ενεργοποίησε το κανάλι ΟΤΟΡ1. Μάλιστα, η ενεργοποίηση ήταν τόσο αποτελεσματική, σε σημείο που οι ενδείξεις οδήγησαν στο πόρισμα ότι το χλωριούχο αμμώνιο είναι μία ξεχωριστή και ανιχνεύσιμη γεύση.

Τα ανωτέρω ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με μια σειρά από διάφορες τεχνικές, οι οποίες επαληθεύσαν το τελικό αποτέλεσμα. Η 6η γεύση με την ονομασία χλωριούχο αμμώνιο πρόκειται να ενταχθεί επίσημα στις βασικές γεύσεις.